-
- 1 l vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2,5 dl vatten
- 2 st ägg
- 0,5 dl smör&rapsolja, flytande
- 1 st gul lök(ar), stor
- 1 st paprika
- 25 g smör
- 1 msk olivolja
- 300 g nötfärs, grovmalen, helst ekologisk
- 1 msk paprikapulver
- 0,5 tsk chilipeppar, mald, eller cayennepeppar
- 1,5 msk spiskummin, mald
- 125 g gröna oliver
- 1 st ägg, hårdkokt
- 1 dl russin
- salt
- svartpeppar, nymalen
Till pensling
1 st ägg till pensling
Tillagning:
ca 18 empanadas
- Börja med degen. Blanda mjöl och salt. Vispa samman vatten, ägg och flytande smör/rapsolja. Rör ner det i mjölblandningen och knåda till en smidig deg eller kör i matberedare. Platta ut degen till en platta, linda in i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.
- Hacka lök och paprika i små bitar. Hetta upp smör och olivolja och bryn lök och paprika tills det blir mjukt men inte bränt. Lägg över i en gryta.
- Bryn köttfärsen till fin färg och lägg över i grytan. Tillsätt kryddorna och låt puttra ihop ett par minuter. Skiva oliverna och hacka ägget. Tillsätt det liksom russinen och smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut degen 10 minuter innan den ska kavlas. Dela den i två delar och kavla ut till två stora plattor, ca 3 mm tjocka. Ta ut rundlar med ett kaffefat som mått.
- Lägg cirka två msk fyllning i mitten på varje rundel. Vik dem dubbla till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda ca 10 minuter tills de får fin färg.
-
Editera sidan
- Lägg till ny