• Deg
    • 1 l vetemjöl
    • 1 tsk salt
    • 2,5 dl vatten
    • 2 st ägg
    • 0,5 dl smör&rapsolja, flytande
    Fyllning
    • 1 st gul lök(ar), stor
    • 1 st paprika
    • 25 g smör
    • 1 msk olivolja
    • 300 g nötfärs, grovmalen, helst ekologisk
    • 1 msk paprikapulver
    • 0,5 tsk chilipeppar, mald, eller cayennepeppar
    • 1,5 msk spiskummin, mald
    • 125 g gröna oliver
    • 1 st ägg, hårdkokt
    • 1 dl russin
    • salt
    • svartpeppar, nymalen
    Till pensling
    1 st ägg till pensling

    Tillagning:

    ca 18 empanadas
    1. Börja med degen. Blanda mjöl och salt. Vispa samman vatten, ägg och flytande smör/rapsolja. Rör ner det i mjölblandningen och knåda till en smidig deg eller kör i matberedare. Platta ut degen till en platta, linda in i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.
    2. Hacka lök och paprika i små bitar. Hetta upp smör och olivolja och bryn lök och paprika tills det blir mjukt men inte bränt. Lägg över i en gryta.
    3. Bryn köttfärsen till fin färg och lägg över i grytan. Tillsätt kryddorna och låt puttra ihop ett par minuter. Skiva oliverna och hacka ägget. Tillsätt det liksom russinen och smaka av med salt och peppar.
    4. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut degen 10 minuter innan den ska kavlas. Dela den i två delar och kavla ut till två stora plattor, ca 3 mm tjocka. Ta ut rundlar med ett kaffefat som mått.
    5. Lägg cirka två msk fyllning i mitten på varje rundel. Vik dem dubbla till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda ca 10 minuter tills de får fin färg.
  • Editera sidan
  • Lägg till ny