Gör så här:
Dag 1,
Blanda en fördeg av vatten, surdeg och grovt rågmjöl. Täck med bakduk eller plast och låt står i rumstemperatur över natten.
Blötlägg klippt råg i kallt vatten och ställ i rumstemperatur över natten.
Dag 2,
Häll av det vatten som eventuellt finns kvar hos den klippta rågen.
Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sirap, olja, solroskärnor, salt, fördegen och den klippta rågen.
Knåda i rågmjölet och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.
Låt degen vila under bakduk i cirka 40-50 minuter.
Smörj två avlånga brödformar på 1,5-2 liter noga med smör eller margarin.
Fördela degen jämnt i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, gärna i avstängd ugn tillsammans med en långpanna med lite vatten i botten.
Baka av bröden i cirka 60 minuter i 180-200 grader. Enklast är att använda en termometer för att avgöra när börden är färdiga. 98 grader.
Ta ut bröden och stjälp försiktigt upp dem på ett galler. Sätt tillbaka i ugnen några minuter så att brödet torkar till runt om.
Låt nu brödet svalna under bakduk. Förvara det svala brödet invirat i en bakduk i rumstemperatur eller i plastpåse i kyl.
Brödet kan vara svårt att skära innan det svalnat och bör inte serveras förrän dagen efter baket.
Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp.
När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.
Dag 1.
Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.
Dag3.
Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.