• Dag 1
    • 100 gram vatten (1dl)
    • 150 gram rågsurdeg*
    • 200 gram grovt rågmjöl
    Dag 1
    • 500 gram vatten (5 dl)
    • 500 gram klippt råg
    Dag 2
    • 25 gram jäst
    • 350 gram vatten (3,5dl)
    • 300 gram grovt rågmjöl
    • 100 gram vetemjöl
    • 100 gram solroskärnor
    • 50 gram sirap med malt
    • 25 gram rapsolja
    • 18 gram salt
    Gör så här:

    Dag 1,

    Blanda en fördeg av vatten, surdeg och grovt rågmjöl. Täck med bakduk eller plast och låt står i rumstemperatur över natten.
    Blötlägg klippt råg i kallt vatten och ställ i rumstemperatur över natten.

    Dag 2,

    Häll av det vatten som eventuellt finns kvar hos den klippta rågen.
    Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sirap, olja, solroskärnor, salt, fördegen och den klippta rågen.

    Knåda i rågmjölet och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

    Låt degen vila under bakduk i cirka 40-50 minuter.

    Smörj två avlånga brödformar på 1,5-2 liter noga med smör eller margarin.

    Fördela degen jämnt i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, gärna i avstängd ugn tillsammans med en långpanna med lite vatten i botten.

    Baka av bröden i cirka 60 minuter i 180-200 grader. Enklast är att använda en termometer för att avgöra när börden är färdiga. 98 grader.

    Ta ut bröden och stjälp försiktigt upp dem på ett galler. Sätt tillbaka i ugnen några minuter så att brödet torkar till runt om.

    Låt nu brödet svalna under bakduk. Förvara det svala brödet invirat i en bakduk i rumstemperatur eller i plastpåse i kyl.

    Brödet kan vara svårt att skära innan det svalnat och bör inte serveras förrän dagen efter baket.
    Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp.
    När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

    Dag 1.

    Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

    Dag3.

    Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.
  • Editera sidan
  • Lägg till ny