- 1/2 kg torkade gula ärtor, blötlagda i minst 12 timmar
- 1/2 st stor gul lök
- 50 g bladpersilja
- 1-2 st vitlöksklyftor
- 1-2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 1/2 msk spiskummin
- 1/2 msk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- solros- eller rapsolja till fritering
- 1 burk(ar) konserverade avrunna cocktailtomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk sambal oelek eller torkade chiliflakes
- 2 msk olivolja
- Mixa alla ingredienser med en stavmixer
- 2 dl grekisk yoghurt
- rivet skal av 1/2 citron
- 1 msk hackad färsk mynta
- Blanda samman alla ingredienserna
Blanda gula ärtor, lök, persilja, vitlök och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare. Blanda smeten med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt smeten vila i cirka 15 minuter.
Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem i olja i 3–4 minuter tills de blivit gyllenbruna. Oljan bör vara ca 170 grader
Servera med såserna och citronklyftor.