• Ingredienser
    • 1/2 kg torkade gula ärtor, blötlagda i minst 12 timmar
    • 1/2 st stor gul lök
    • 50 g bladpersilja
    • 1-2 st vitlöksklyftor
    • 1-2 tsk salt
    • 1 tsk svartpeppar
    • 1 1/2 msk spiskummin
    • 1/2 msk bakpulver
    • 1/2 tsk bikarbonat
    • solros- eller rapsolja till fritering
    Stark kall tomatsås:
    • 1 burk(ar) konserverade avrunna cocktailtomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 msk sambal oelek eller torkade chiliflakes
    • 2 msk olivolja
    • Mixa alla ingredienser med en stavmixer
    Mild yoghurtsås:
    • 2 dl grekisk yoghurt
    • rivet skal av 1/2 citron
    • 1 msk hackad färsk mynta
    • Blanda samman alla ingredienserna
    Så lagar du
    Blanda gula ärtor, lök, persilja, vitlök och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare. Blanda smeten med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt smeten vila i cirka 15 minuter.
    Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem i olja i 3–4 minuter tills de blivit gyllenbruna. Oljan bör vara ca 170 grader
    Servera med såserna och citronklyftor.
    Källa: Tareq Taylor
  • Editera sidan
  • Lägg till ny