- cirka 20 st grön sparris
- 1/2 dl hasselnötter
- 8-12 st sparrispotatis
- cirka 400 g varmrökt lax
- 3 st ägg
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 1/2 dl solrosolja
- salt
- 3 st schalottenlök
- 2-3 msk kallpressad rapsolja
- 2 msk äppelcidervinäger
Till garnering:
- Färsk dill, gräslök och smörgåskrasse
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fräs hastigt i rapsolja och tillsätt vinäger. Låt vinägern hastigt koka i någon minut. Ta sedan av spisen och låt svalna.
Koka äggen i exakt 3 minuter och spola sedan äggen under kallt vatten. Knäck äggen i en bunke. Var noga med att även få med vitan. Bryt ner lite av den varmrökta laxen (ca 100g) i bunken och tillsätt även äppelcidervinäger och lite salt. Mixa slätt med en stavmixer och tillsätt sedan solrosoljan i en jämn stråle medan du mixar. Krämen skall bli tjock och krämig.
Skär bort den nedersta delen av sparrisen (Kasta inte! Frys in och koka god soppa på detta vid ett annat tillfälle) och stek hastigt tillsammans med den kokta potatisen i lite rapsolja och salt. Tillsätt hasselnötterna mot slutet.
Servera sparrisen med bitar av varmrökt lax, laxkräm och syrlig schalottenlök. Garnera med krasse, dill och gräslök.